區塊鏈將如何改變數位營銷市場2020?

在過去十年當中, 市場營銷發生咗好大嘅變化, 但它正要經歷另一場革命, 都要歸功於區塊鏈。
區塊鏈嘅應用大多數與數位市場、ai、分析工具等結合, 雖然區塊鏈可能對各種產業市場有所打擊, 但無可否認區塊鏈變緊數位市場, 並且透過幾年區塊鏈嘅表現你會發現它存在驚人嘅利益。
區塊鏈的核心是透過去中心化、無需第三方驗證雙方之間的交易, 透過區塊鏈的基礎技術發展不同形式嘅加密貨幣與金融應用, 對於整體市場的影響不容小覷。

 

區塊鏈市場2020

 

雖然照理來說 ai 同分析對於企業的優勢大於消費者, 但區塊鏈去中心化的功能, 將數據笠並提供資訊給消費者, 令資訊透明化, 對生活帶來更好嘅發展, 一如下列區塊鏈變數位市場的一些影響。
消費者的權力 區塊鏈最令人興奮的事情之一就係佢將數據嘅價值回歸畀消費者。 到目前為止, 好多公司到利益都來自由消費者的數據資料。 由 petsmart (美國零售連鎖店) 到沃爾瑪 (美國跨國零售業) 都能透過網路商店獲取我哋的個人資訊。


在某些方面它可以幫助消費者, 因為它允許公司向佢哋推銷他個人的需求, 但在其他方面是侵入性的, 意味着公司透過銷售, 對佢哋所收集的個人信息嚟向消費者推銷。 區塊鏈變緊數位市場, 過去好多公司透過消費者獲取資訊, 但未曾回饋用戶對等價值, 區塊鏈嘅應用正是移除中心化功能, 將資訊價值回歸畀用戶本身。 例如 brave 瀏覽器正在改變用戶與在線廣告互動的方式。 brave 用戶可以選擇查看廣告、互動式廣告獲得 bat, 而唔係簡單地使用在線廣告投放廣告。


係一種全新的觀看廣告方式, 透過交易在線注意力嘅價值, 而不僅僅昰潛在廣告銷售的空間交易。 另一項新技術 blockstack 使用區塊鏈嚟 “保護您的數位版權”, 創造一個新嘅去中心化網路應用。 過去, 消費者會提供佢哋嘅數據嚟做確認調查嘅應用, 並且他們的數據將保留在應用端, 而系都掌握在消費者手中。 但係使用 blockstack, 你嘅數據仍归你所持有, 它可以作為解锁某些應用程序的密鑰, 但在用戶完成後立即返回給用戶。
這對數位市場方面不僅帶來便利性, 更是一場偉大的改革。 其實, 如果你做市場交易, 你可能唔中意呢個概念。 喺好多方面, 佢就好似回到零, 靠客戶為您提供您想要嘅信息, 並需要更加好地為他們服務。
或者唔係數位市場最佳的, 但在消費者保護方面邁出了必要的一步。

 

區塊鏈市場營銷廣告

 

商品嘅身份驗證和資訊透明度 在過去, 人們會購買由 ebay 到 craigslist 到 whole foods 嘅所有嘢, 消費者開始重視佢哋購買的商品來自哪裡、如何銷售到市面上的。 呢個項目係有組織嘅咩? 具身份驗證呀? 係咪係喺公平貿易/公平的薪資環境中成長或製造? 或者佢係喺由童工付出的汗水所產生嘅? 多謝區塊鏈, 消費者終於可以知道這些問題的答案了。 利用區塊鏈的強大功能, 公司可以確切地驗證物品嘅製造或種植地點, 物品種植的土壤種類, 或者工人喺邊裡工作的。


係都幾緊要, 尤其係喺消費者越來越重視佢哋所購買的產品質素, 而不僅僅昰公司嘅誠信同創造它們的流程。
告別溷淆廣告的花費 聯合利華同 ibm 正在努力澄清令人困惑的在線廣告支出領域。 作為項目一分子, 區塊鏈通過終端使用者的廣告收益創造可信且經過驗證的鏈。 在過去, 每個廣告美元約85美分提供畀出版商。 今日, 呢個數字已經下降到40美分, 因為在過程中, 經歷好劇烈嘅媒體整合, 該項目已為聯合利華節省了数千万美元。 另一方面, 佢都可能令大量公司在肯定業務廣告指標方面嘅價值。
區塊鏈由顛復性的方式改變緊數位市場, 潛在消滅新一代公司的競爭方式。 實際上, 區塊鏈在數位市場中嘅真正影響不僅僅在於開發緊嘅新案例。 呢啲案例將如何影響整個系統, 這些系統已成為管理數位市場的一種方式。 在數位市場目前正在發生變化和發展的一刻, 區塊鏈以緊顛復性的, 以不可逆轉的方式改變數位市場。


— — — — — Daniel Newman 聲明: 我哋嘅目的係為公眾提供豐富的資訊, 服務社會公眾, 部分內容參照網路資訊, 唔保證其內容的正確性與可靠性, 加密貨幣投資存在較大的風險與不可預知性, 以上分析純屬個人觀察。

 

 
 
Open chat