科技券計劃顧問3招教你申請申請TVP計劃2020

 

 

乜嘢係科技券計劃2020? Technology Voucher Programme 2020?

 

為加強香港地區中小企的競爭力,香港政府「創新及科技基金」撥出超過5億元設立了「科技券計劃」TVP。 旨在資助中小企採購科技服務和方案,提高生產力或把業務流程升級轉型,從而加強長遠競爭力。

「科技券計劃」於2016年11月開始接受申請。

截止2019年3月,已有超過1000个科技項目獲得審批。

科技券計劃於2016年11月啟動,旨在資助本地中小企使用科技服務。 該計劃已推出两年多,部分客戶反映申請過程複雜, 而另一些客戶則表示申請比預期簡單,資金可以喺一個月內獲得。 今天,我哋推出了一個懶人包,教你如何申請Technology Voucher Programme (TVP) 科技券!

首先總結申請科技券TVP (Technology Voucher Programme) 重點。 企業提交申請科技券時喺本港一定要有實質Business運作, TVP最多批三個項目, 合共TVP獲發最多40萬HKD,2:1嘅配對方式,企業要負擔不少於總成本三分一。 TVP資助可用於科技I.T顧問服務, 買設備、software及I.T Solutio 科技服務方案。

 

除了科技顧問外,服務購買、租用或訂購屬於項目必要組成部分的訂製設備/硬件、軟件及科技服務或方案,以及項目審計等均屬於可申請範圍。

由於計劃并無限制科技服務類別,申請項目涉及嘅科技方案相當廣泛,粗略可定義為「以能夠提高生產力為目的」嘅科技服務,較常見嘅包括企業資源規劃方案、文件管理及流動存取系統、電子庫存管理系統、銷售點管理系統及電子採購管理系統等。

 

簡單來講,申請科技券TVP分為3個Steps,

 

A索取報價

B遞交申請表和所需數據

C科技券委員會審批

 

如何成功獲批? 下面總結一些重點供大家參考!

 

申請科技卷2020年文件要Ready 好

 

TVP 呢個program 會針對每份申請科技卷做內部meeting 會議,而這些meeting 次數並不頻繁唔係成日都開會,如果你申請既TVP 科技卷出現文件唔齊、科技卷申請資料錯漏問題,創科局HKPC 一定不會第馬上通知你,公司要等到申請科技卷被拒後先可以補交申請文件,但大家明白等待政府同HKPC既回覆又需要更多時間,如此你公司與政府文件交來交去是十分消耗時間

 

所以,大家一定要準備好申請科技卷文件資料先好遞交申請比HKPC創科局!

 

2020年創科局HKPC近期好似有改善審核同申請流程,加快左少少審批申請科技卷時間,早前承諾話會將會放寬科技券申請限制,而家大約公司一般兩三個月就搞好獲批。

申請科技卷需提交的文件,包括商業登記署表格、業務運作證明文件、報價單等,詳情可點擊此處。

 

TVP 係2020年科技券原則:價錢便就勝

 

HKPC 創科局政府採購過程之中的好多時後都係用價低者得原則,價錢便就容易中標,建議大家申請科技卷時亦優先選擇最cheap最便既供應商但quality 好, 便靚正當然。

如果唔係,要向HKPC解釋申請科技卷原因,要清楚講明你既指定vendor供應商,service與點解同其他唔同,以及對你的business有什麼最大既幫助,當然你申請科技卷時既解釋必須充份同合理,政府HKPC創科局才會採納。

如果唔係,申請TVP既時間會就會延長,因為HKPC 創科局可能又要花更多時間審視你的申請請求,或者優先搞左處理其他的申請TVP先。2020年既申請科技券原則都係禁樣玩。

 

2020年申請科技券顧問覺得最難係拿報價

 

創科局 HKPC唔想大家申請科技券2020有圍標情況,HKPC 創科局要求申請科技券者向vendor索取報價,好簡單都係「貨比三家」。

 

簡單來講啦,申請科技券總值少於5萬HKD港元,申請公司就要拿至少兩間vendor供應商的報價quotation;

申請科技券總值過5萬港元但30萬以下,申請科技券公司一定要得三間vendor書面報價quotation;

過30萬既申請科技券更要最少拿五間quotation的書面報價;

 

申請科技券常見問題2020

 

申請TVP者會遇到兩大問題,首先是點先可以獲得足夠數量的報價?

 

既然申請的是有關科技的資金,有d I.T既技術係香港真係好難搵到,好似醫療用既手術robot機械人等,申請科技券既供應商係香港幾隻手指已經數完。有D technology 可能只得一家vendor,好似八達通禁。

遇到呢d situation並非申請唔到,但申請科技券時你一定要寫清楚說明做唔到提供足夠既quotation的原因。當然係呢d 時候,申請科技券時間有機會延長啦。

 

如果係一d 比較多人用既科技,好似紡織機器,CRM技術,亦唔好以為就可以輕鬆拿到quotation。在邀請拿quotation時,Vendor同你要確保簽署「誠信條款」「反圍標條款」,當vendor知道你係科技券申請者時,容易知道自己可能係「陪跑」,根本做唔到生意,所以好多情況下都唔會願意做報價。

 

解決申請TVP既報價方法就係靠公司多d 花誠意拿報價。有其他vendor和我地科技券計劃顧問申請分享,客戶聯絡佢地果時從頭到尾都只係想要一份報價,對demo、會議毫不關心,亦不願意多花時間,目的如此明顯當然不樂意提供報價。

提交申請TVP後,將由HKPC既科技券委員會做checking同auditing,合資格申請科技卷巴既朋友將交予創新科技署審批撥款。HKPC 也好多時候會check 服務vendor 供應商有有一d 古怪既紀錄亦是審批audit既主要因素,建議大家申請TVP時要小心選擇供應商,同最好睇下佢公司既紀綠和背景資料。

獲批申請TVP資金後,要留意所有expense、cheque,付款人都一定要與申請企業企業的名稱一樣,所有account會由註冊既審計師進行audit,公司用既expense必須好好保存。

申請科技券老實講唔難,如果沒有中以上既申請問題,就可以獲得資助。

踩中,都無法只要清楚解釋一下, 一般能四、五個月內獲批。

 

科技券計劃顧問

 

如果想申請快D 唔想有任何問題, 可以發電郵聯絡我地 jimmi@upleash.co

 

相關文章: