Facebook 和 Instagram 帳號剛註冊就被封? Facebook廣告被Ban決方法教學

 

任何設置 facebook 或 Instagram 廣告嘅人之前都應該因為各種原因被 Facebook 拒絕 ban Account。



點解我個 Facebook 同 IG 廣告account被封?

 

Facebook 的廣告審批越來越嚴格, 但在解決食檸檬問題之前, 首先檢查您是否違反了以下任何 facebook 廣告法規。

  • 你個廣告素材有大量顯露皮膚呀?
  • 你推廣的產品/服務係 facebook 容許嗎? 例如煙、武器等, facebook 係禁止推廣嘅, 如你想要知道你的產品是否可以進行推廣可以查看 facebook 相關的指引
  • 你推廣的產品/服務的廣告是否需要事先申請? 舉例來說如果你既產品係加密貨幣 (cryptocurrency) 如 bitcoin 等, 你要事先申請, 我哋之前亦實測過希望推廣有「區塊鏈 (blockchain)」字眼嘅帖文, 在未申請嘅情況下係會畀 facebook 一直拒登。
  • 你 D 內容有否觸及宗教、年齡、種族或性別歧視問題?

如果你肯定自己冇觸犯上述問題, 但廣告仍然被 facebook or IG disapprove, 請查看 facebook 給予拒登既原因先, 再由以下4個方法當中選擇適用的做法, 令廣告能順利刊登。

 


方法 1: 查看目標是否具有任何歧視性要素

 

如果 facebook 拒絕的原因與歧視有關, 你可以先查看 “定位” 部分, 但冇具體標準說明定位點觸發拒絕。 食檸檬嘅主要原因係, facebook 認為你嘅定位同廣告信息一起可能違反歧視, 例如你計劃推廣公司的 “工作帖子”, 在此之前, facebook 會要求你同意反歧視聲明。

 


當中明確提及推廣工作機會時唔可以針對性別進行。 所以如果 facebook 顯示嘅原因同歧視相關, 可先檢查 targeting 嘅部份有否需要修正的地方。

 


方法二: 修改廣告素材

 

如果 facebook 顯示嘅訊息係同素材相關, 你就可以修正廣告中使用的字眼、圖片或影片以再次被 facebook 審批。 部份常見的原因包括:

錯誤使用「facebook」或「instagram」的品牌名稱, 例如寫成了「facebook」、「instagram」等都會被拒登
提及了一些會使人反感或者針對某族群嘅字眼, 筆者自己就試過因為使用「減肥」、「揈頭髮 (脫髮)」、「失眠」呢啲字眼被拒登廣告
字眼中涉及歧視成份
圖片或影片中出現較多皮膚範圍, 筆者曾經幫客戶推廣女士為自己進行按摩嘅片段, 當中會看到該女士肩頸嘅部份, 即使內容健康亦被 facebook ban, 需要申請上訴 (request review) 才獲通過

如果你個廣告素材有以上問題, 就快啲修正再畀 facebook 重新審批啦!



方法三: 直接申請上訴 (request review)

 

如果你認為自己嘅廣告不論 targeting 抑或素材都沒有問題, 亦可以喺拒登訊息嘅部份直接申請上訴:


在選擇上訴理由之後都要填寫詳細解釋, 包括該帖文嘅內容, 令 facebook 人員重新審核時更容易理解你既廣告目的, 最好以英文填寫



方法四: 尋求 facebook 客戶服務 (customer service) 的協助

 

如果你上訴後仍然被 ban, 但又搵唔到可進一步改善的地方, 你可以前往 facebook advertiser support (facebook.com/business/boost/resource) 頁面尋找客服幫手:

 

這樣就可以直接向 facebook 了解拒登的原因以及怎樣可以令廣告順利運作了。

希望以上的信息能夠幫助到你, 而家 facebook 審批廣告越見嚴謹, 所以不時會出現無問題嘅廣告一樣被 ban, 所以即使被拒登都唔使緊張, 只要按照以上所講嘅4個方法應該可以幫助你解決廣告被 disapproved 嘅問題啦!